Επιλέξτε τη γλώσσα σας

Image

Μια εβδομάδα ιστιοπλοΐα στα νησιά των Κυκλάδων Ξεκινήστε στο Λαύριο

Οι Κυκλάδες είναι ο πιο δημοφιλής προορισμός ιστιοπλοΐας στην Ελλάδα. Η παραδοσιακή ατμόσφαιρα των νησιών, η φήμη που έχουν για τις ιδανικές διακοπές, καθώς και οι χρυσές παραλίες σε όλα τα νησιά, προσελκύουν έναν αυξανόμενο αριθμό επισκεπτών από την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο.

Οι συνθήκες πλεύσης είναι μάλλον δύσκολες. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, επικρατεί το «Μελτέμι», που είναι ένας σταθερός, βόρειος άνεμος που μπορεί να φτάσει έως και 7-8 μποφόρ, αλλά η πραγματική του δύναμη είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Το μελτέμι ξεκινά σχεδόν κάθε χρόνο στις αρχές Ιουλίου και διαρκεί μέχρι τα μέσα Αυγούστου. ο υπόλοιπος χρόνος είναι πιο εύκολο να ταξιδέψετε στα νησιά.

Η Αθήνα διαθέτει δύο κύριες μαρίνες για ιστιοπλοϊκά σκάφη. Το Καλαμάκι στη νότια ακτή και το λιμάνι του Λαυρίου στην ανατολική ακτή. Το Λαύριο είναι πιο κοντά στα νησιά των Κυκλάδων. μόνο 14 ναυτικά μίλια (nm) από την Κέα. Αυτό το δρομολόγιο προβλέπει μια κρουαζιέρα ιστιοπλοΐας που ξεκινά από το Λαύριο και επισκέπτεται 5 από τα πλησιέστερα, αλλά ακόμη πιο όμορφα νησιά των Κυκλάδων.

 

Ημέρα 1: Λαύριο - Κέα (14 ναυτικά μίλια)

Το ταξίδι ξεκινά το Σάββατο βράδυ από το λιμάνι του Λαυρίου, στην ανατολική ακτή της Αθήνας. Χρησιμοποιήστε το πρωί και το απόγευμα για να προμηθευτείτε τα τρόφιμα από τα καταστήματα κοντά στο λιμάνι. πλεύστε πριν από τις 18:00, ώστε να υπάρχει αρκετός χρόνος για να φτάσετε πριν από το ηλιοβασίλεμα στον κόλπο του Κούνδουρου, στη νοτιοδυτική ακτή της Κέας. Πρόκειται για έναν άνετο κόλπο, προστατευμένο μόνο από τους βόρειους και ανατολικούς ανέμους. αποφύγετε την (σπάνια) περίπτωση νότιων ανέμων, οπότε μόνο η βόρεια πλευρά του νησιού μπορεί να προσφέρει ένα καλό καταφύγιο.

 

Ημέρες 2, 3: Κέα - Μύκονος (54 nm)

Την Κυριακή το πρωί προετοιμαστείτε για ένα μεγάλο ταξίδι, έως και 9 ώρες στο νησί της Μυκόνου. Βρίσκεται 54 μίλια ανατολικά, οπότε, πιθανότατα θα απολαύσετε ένα ευχάριστο ταξίδι ιστιοπλοΐας με ακτίνα. Ο βόρειος άνεμος θα φυσήσει από την πλευρά του σκάφους, δημιουργώντας ιδανικές συνθήκες ιστιοπλοΐας Κάντε μια βουτιά πρώτα στα κρυστάλλινα νερά του Κούνδουρου και ένα ελαφρύ πρωινό. Η μέρα έρχεται μπροστά με μια δύσκολη διαδρομή, καθώς η αιολική δύναμη κοντά στη Μύκονο είναι μια από τις ισχυρότερες στο Αιγαίο Πέλαγος. Αργά το απόγευμα θα πρέπει να φτάσετε στο λιμάνι της Μυκόνου.

Η εικόνα της ανατολής γυρίστηκε κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού, από την Κέα στη Μύκονο, νωρίς το πρωί. Όταν πλησιάζαμε στη βόρεια ακτή της Σύρου, ο ήλιος εμφανίστηκε πάνω από το νησί της Τήνου.

Ξεκουραστείτε και απολαύστε τη νύχτα στη Μύκονο, ένα από τα πιο διάσημα θέρετρα για τη νυχτερινή ζωή της.

Την επόμενη μέρα χαλαρώστε στη Μύκονο. υπάρχουν πολλές επιλογές. Από την επίσκεψη στο κοντινό νησάκι της Δήλου, το ιερό νησί των αρχαίων χρόνων, στην ιστιοπλοΐα στη νότια ακτή της Μυκόνου ή απλά να έχετε μια χαλαρή μέρα στην πόλη, να γνωρίσετε διασημότητες στους δρόμους και τις καφετέριες.

 

 

Ημέρα 4: Μύκονος - Πάρος (18 nm)

Την Τρίτη, συνεχίστε το ταξίδι στον επόμενο προορισμό, το νησί της Πάρου. Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και την αιολική δύναμη, αποφασίστε πού να αγκυροβολήσετε, είτε στη Νάουσα, το λιμάνι στα βόρεια, την Παροικιά ή ακόμα και το Λιβάδι, ένα μικρότερο λιμάνι αλλά με καλή προστασία στους δυνατούς βόρειους ανέμους. Μια άλλη επιλογή θα μπορούσε να είναι η Αντίπαρος, το μικρό νησάκι στη δυτική πλευρά της Πάρου, ειδικά για όσους επιθυμούν μια χαλαρωτική μέρα στις χρυσές παραλίες του νησιού.

Επειδή το ταξίδι από τη Μύκονο στην Πάρο δεν είναι τόσο μακρύ (2-3 ώρες), εάν φύγετε από τη Μύκονο νωρίς το πρωί μπορεί να έχετε μια γρήγορη στάση στο νησάκι της Ρήνειας, ένα υπέροχο μέρος για δωρεάν πρόσδεση και κολύμπι για λίγες ώρες. Αναμένεται να είναι μια ευχάριστη ημέρα ιστιοπλοΐας, ταξιδεύοντας με άνεμο.

 

Ημέρα 5: Πάρος - Σέριφος (36 nm)

Κατά κάποιο τρόπο το νησί της Πάρου είναι ο πιο μακρινός προορισμός αυτού του δρομολογίου. Επειδή η ημέρα επιστροφής είναι μόνο 3 μέρες μακριά, η πρώτη διαδρομή για επιστροφή ξεκινά από την Πάρο και στρίβει δυτικά, προς το νησί της Σερίφου. Η διαδρομή αναμένεται να διαρκέσει 6-7 ώρες, οπότε είναι καλή συμβουλή να ξεκινήσετε νωρίς το πρωί (έως τις 6 π.μ.) να φτάσετε νωρίς το μεσημέρι στη Σέριφο και να βρείτε ένα από τα λίγα διαθέσιμα σημεία στο όμορφο λιμάνι. Εάν είναι δυνατόν, επιλέξτε να αγκυροβολήσετε στη νότια πλευρά της μικρής αποβάθρας, οπότε όταν ελλιμενιστείτε, ο άνεμος να έρχεται από την πίσω πλευρά.

Περάστε τη νύχτα στα μπαρ της πόλης πάνω από το λόφο, με μια πανοραμική, μαγευτική θέα στο απέραντο Αιγαίο Πέλαγος.

 

Ημέρα 6: Σέριφος - Κύθνος (25 nm)

Την Πέμπτη το δρομολόγιο συνεχίζεται βόρεια, προς το νησί της Κύθνου. Είτε ταξιδεύετε από την ανατολική ακτή της Σερίφου και μετά κατευθυνθείτε προς τα δυτικά, είτε ταξιδεύετε από τη νότια ακτή και μετά κατευθυνθείτε προς τα βόρεια (όπως απεικονίζεται στον παραπάνω πίνακα), η απόσταση δεν αλλάζει σημαντικά και όταν υπάρχουν ισχυροί άνεμοι, κάθε επιλογή έχει το «σκληρό μέρος» κατευθύνεται βόρεια. Βρήκαμε τη δεύτερη επιλογή πιο δύσκολη, καθώς ταξιδεύαμε με δυνατούς ανέμους πάνω από 7 μποφόρ. Ήταν αδύνατο να ανεβεί άνεμος, με ριπές που ξεκινούν από το στενό ανάμεσα στην Κύθνο και τη Σέριφο. Η λύση θα πρέπει να είναι να ταξιδεύουμε πιο δυτικά, να αποφεύγουμε το φαινόμενο του στενού και μετά να βγαίνουμε στα βορειοανατολικά και το λιμάνι της Κύθνου. Ωστόσο, η ιστιοπλοΐα σε αυτήν την περιοχή ήταν μια εξαιρετικά απαιτητική και αξέχαστη εμπειρία.

Είτε αποφασίσετε να αγκυροβολήσετε στο λιμανάκι του Μέριχα ή στον όμορφο κόλπο της Κολώνας, θα εκπλαγείτε από την ομορφιά και τη γοητεία της ξηράς του νησιού της Κύθνου. Οι μικρές ταβέρνες στο λιμάνι του Μέριχα προσφέρουν μια καλή επιλογή για δείπνο στην ξηρά.

 

Ημέρα 7: Κύθνος - Λαύριο (24 nm)

Την τελευταία ημέρα του ταξιδιού, κατευθυνθείτε βορειοδυτικά προς το λιμάνι βάσης του Λαυρίου. Μπορείτε να απολαύσετε πρώτα το κολύμπι στον κόλπο της Κολόνας, αλλά συνιστάται να ξεκινήσετε 1-2 ώρες νωρίτερα, ώστε να μπορείτε να κάνετε άλλη μια βουτιά στον κόλπο του Σουνίου, κάτω από τον Ναό του Ποσειδώνα. Το λιμάνι του Λαυρίου βρίσκεται άλλη μια ώρα στα βόρεια.

logowanderlust1.png
Γραφείο Αθήνα
Παρθενώνος 1-3
Νέα Ερυθραία 14671
+30 2130447793
info@wanderlustyachting.com

Λίζα Μυλωνά, Τμήμα ναύλωσης

+30 6955785101
Image
Image

Για Κρατήσεις